Suurimmat ampumaurheilukilpailut Suomessa vuosiin

Sunnuntaina päättyvät suurimmat ampumaurheilukilpailut pitkästä aikaa. Vaasassa pidettävä Wasamatch on tänä vuonna Pohjoismaiden mestaruuskilpailut ja Suomen mestaruuskilpailut practicalissa. 16 ampuma-aseman ja 194 kilpailijan kisa on järjestelytöiden, rakenteiden määrän ja kilpailijoiden määrän yhteen laskien Suomalaisen ampumaurheilun suurponnistus. Kymmenet vapaaehtoisen Vaasan seudulta ja ympäri Suomea osallistuvat järjestelyihin ja ovat kisapäivien henkilökuntaa. Järjestävä seura, Vasa Skyttegille – Vaasan Ampujat r.f., on viimeisen yli puolen vuoden ajan tehneet töitä kilpailun onnistumisen eteen. Ensimmäiset suunnittelukokoukset pidettiin marraskuussa, ja sen jälkeen yhteydenpito ja valmistelu on ollut jatkuvaa.

Joskus kuvaan ehtii luoti, tässä 30 cm pituisena vanana.
Joskus kuvaan ehtii luoti, tässä 30 cm pituisena vanana.

Varsinainen kilpailu on kaksipäiväinen. Kilpailijat ampuvat 8 asemaa lauantaina ja loput 8 sunnuntaina. Koska suurin osa toimitsijoista haluaa myös osallistua ja ampua vaivalla rakennetut hienot asemat, toimitsijat kilpailivat esikisassa torstaina ja perjantaina, eli yhteensä ampumapäiviä on neljä. Kilpailevia toimitsijoita on noin 60.

Kivijärven ampumaurheilukeskus on upea paikka näin ison kilpailun järjestämiselle. 16 ampuma-aseman sijoittaminen keskuksen radoille on silti kova työ. Jokaisen mahdollisen radan jokainen nurkka on käytössä. Osa asemista on silti päällekkäisiä, eli samassa paikassa tehdään samojen rakenteiden sisällä ensin yksi suoritus, sitten muutetaan rataa hieman, ja tehdään toinen suoritus. Vaikka asemien suunnittelu onkin alkanut jo kuukausia sitten ja materiaalit hankittu hyvissä ajoin, niiden rakentaminen on ollut viimeisten päivien aikana iso työ järjestävälle seuralle. Jokainen kulma, mistä ampuja kääntyy ja näkee uudet taulut, tulee olla juuri suunnitellun mukainen, jotta aseman suunnittelijan näkemys toteutuu. Asemien tulee testata tasapuolisesti erilaisia ampujan taitoja.

Ampuma-asemiin saadaan vaihtelua esimerkiksi avattavilla ovilla.
Ampuma-asemiin saadaan vaihtelua esimerkiksi avattavilla ovilla.

Rakenteiden täytyy toimia. Ovien ja luukkujen täytyy kestää jatkuvaa heilumista, vaikka ovatkin vain tätä viikonloppua varten rakennettuja. Jos jotain menee rikki kilpailun aikana, korjataan rakenne niin, että se on kaikille kilpailijoille myös korjauksen jälkeen samanlainen.

Luukun avausmekanismin jokainen solmu on mietitty ja testattu. Luukun pitää toimia tuhansia kertoja, kun narusta vetäistään nopeasti ja voimalla.
Luukun avausmekanismin jokainen solmu on mietitty ja testattu. Luukun pitää toimia tuhansia kertoja, kun narusta vetäistään nopeasti ja voimalla.

Kaikkea toimintaa ja sääntöjen toteutumista valvoo ratamestari Jouni Hynninen ja hänen apunaan eri puolille ampumaurheilukeskusta sijoitetut pääratatuomarit. Jokainen ampuma-asema toimii itsenäisesti omalla henkilökunnalla kilpailun ajan, ja asemalla punapaitaiset tuomarit tulkitsevat jokaisen osuman arvon, mittaavat suoritukseen kuluneen ajan ja seuraavat kilpailijoiden jokaista liikettä, että ne ovat kirjallisen asemakuvauksen mukaiset. Muuten lisätään kilpailijan tulokseen virhepisteitä.

Jokaisella asemalla tulosten kirjaaminen on tarpeellista paperityötä, ja tuloslomakkeiden käsittely tehdään siellä mistä vain sille kuiva tila löytyy.
Jokaisella asemalla tulosten kirjaaminen on tarpeellista paperityötä, ja tuloslomakkeiden käsittely tehdään siellä mistä vain sille kuiva tila löytyy.

Näitä punapaitaisia tuomareita onkin tullut ympäri suomea olemaan mukana tässä kansallisessa ponnistuksessa. Eikä pelkästään tuomareita, vaan muita ampumaurheilijoita ja heidän perheenjäseniään on asemilla töissä, juoksemassa jokaisen suorituksen jälkeen ympäri rataa nostamassa kaadettuja peltejä ja paikkaamassa tauluja.

Ennen seuraavaa ryhmää voivat joskus toimitsijat ehtiä levätä auringossa
Ennen seuraavaa ryhmää voivat joskus toimitsijat ehtiä levätä auringossa

Kilpailijoiden päivä alkaa ilmoittautumisella, jossa tarkistetaan myös kilpailuvälineet.

Ilo on sitä, että ase on sääntöjen mukainen, tässä tapauksessa mahtuu määrättyjen mittojen sisään
Ilo on sitä, että ase on sääntöjen mukainen, tässä tapauksessa mahtuu määrättyjen mittojen sisään

Ampumaurheilukisoissa on totuttu siihen, että metsän keskellä olevalle radalle tullaan eväiden kanssa ja yritetään vain pärjätä päivä. Vaasassa kilpailun hintaan sisältyy monipuolinen lounas.

Lounas on järjestetty pitopalvelulla
Lounas on järjestetty pitopalvelulla

Lisäksi kanttiinista saa koko päivän kahvia ja muuta lisäenergiaa.

Kanttiinista saa kahvia ja muuta lisäenergiaa
Kanttiinista saa kahvia ja muuta lisäenergiaa

Sateen sattuessa ammutaan sateessa. Esikisapäivinä osan aikaa paistoi ja osan aikaa tuli sadetta, mutta kaikki asemat toimivat. Varsinaisen kilpailun lauantaipäivä oli kauniin aurinkoinen, mutta sunnuntaina sataa runsaasti. Sateeseen pitää varautua sekä taulujen suojaamisen osalta että turvallisuuden osalta. Märkä taulu alkaa nopeasti lerpattamaan ja paikatkin valuvat pois. Maan kastuminen ei saa muuttaa ampumapaikkaa liukkaaksi. Kaikki tämä on otettu Vaasassa huomioon etukäteen, ja niinpä kilpailu on edennyt aikataulussa.

Taulujen päälle rakennetut katokset estävät tauluja vettymästä sateella.
Taulujen päälle rakennetut katokset estävät tauluja vettymästä sateella.

Kilpailun miellyttävyyteen vaikuttaa paljon se, miten sujuvasti kilpailu etenee. Sujuvuuden varmistaminen on sitä toimitsijoiden arkea, väsymätöntä toistoa ja aseman toimintojen pyörittämisen hiomista nopeammaksi.

Pitkällä asemalla tulkkaus aloitetaan heti kun turvallisesti mahdollista
Pitkällä asemalla tulkkaus aloitetaan heti kun turvallisesti mahdollista
Paikkaajia tarvitaan tarpeeksi, että vaikeatkin taulut saadaan nopeasti taas kuntoon.
Paikkaajia tarvitaan tarpeeksi, että vaikeatkin taulut saadaan nopeasti taas kuntoon.
Kun suoritus on ohi, levittäytyy henkilökunta lukemaan ja paikkaamaan tauluja.
Kun suoritus on ohi, levittäytyy henkilökunta lukemaan ja paikkaamaan tauluja.

Asemiin tutustumisen tärkein merkitys on turvallisuus. Kilpailijat tutkivat, miten suorituksen saa tehtyä turvallisesti, mutta tietenkin samalla miettivät, miten sen saa tehtyä nopeimmin.

3 minuuttia aikaa miettiä aseman parasta suoritusta
3 minuuttia aikaa miettiä aseman parasta suoritusta
Joskus suorituspaikka on pieni, mutta kaikkien on siihen tutustuttava..
Joskus suorituspaikka on pieni, mutta kaikkien on siihen tutustuttava..

Suomessa ja Vaasassa voidaan olla ylpeitä, että kilpailu onnistui kaikilla tavoilla hyvin.

Onni on sujuva suoritus!
Onni on sujuva suoritus!

Tulokset ja lisätietoja sivulta www.wasamatch.fi

Vastaa