Laugo Alien

Kymmeniin vuosiin ei ole pistoolien mekaniikassa tapahtunut sellaista edistysaskelta kuin nyt Laugo Alienissa. Kaikki muut kilpa-aseet ovat kopioita jostain vanhasta mekaniikasta, kuten 1911, CZ, Beretta tai Glock. Kaikissa luisti, piippu, tähtäimet, laukaisukoneisto suhtautuvat toisiinsa perinteisillä tavoilla. Mikä liikkuu tai ei liiku, mikä on minkäkin osan yläpuolella tai alapuolella. Alien muutta kaiken!

Mukana 3 lipasta ja innovatiivinen 3d-tulostettu klikkipatruuna ilman kantauraa.

Tärkeintä on, että piippu tuodaan paljon alemmaksi suhteessa asekäden otteeseen, jolloin rekyyli ei nosta asetta yläviistoon samalla voimalla. Ote saadaan ylös, koska luistista vain kapeampi yläosa liikkuu. Ensimmäistä kertaa kun tavallisen STI 2011:n käytön jälkeen otin Alienin käteen, ihmettelin mihin ase katosi. Se olikin huomattavasti katseen linjaa alempana, kun ampuma-asennon otti ’lihasmuistista’. Kädet pitää vedossa tuoda aivan eri paikkaan tällä. Mutta eiköhän tuohon opi nopeasti. Jonkin verran ehdin äsken kuivaharjoitella, ettei illalla mene ihan räpiköimiseksi ensi laukaukset.

Alienin käyttöoppaassa neuvotaan, että kuivaharjoittelua ei tehtäisi ilman klikkipatruunaa. Mukana toimitetaankin muovista 3D-tulostettu klikki, joka onkin hieman erikoinen: siinä ei ole kantaa, jotenka se pysyy patruunapesässä asetta uudelleen viritettäessä uutta kuivalaukasta varten. Aika hyvä idea! Ei tarvitse viritellessä heitellä klikkejä ympäri lattioita.

Puhdistusta ja rasvausta varten ase purkautuu helposti. Tähtäin vaihtuu punapisteeksi vaihtamalla mukana tullut toinen kansi rautatähtäimillä varustetun tilalle. Laukaisukoneistokin on tässä kannessa.

Rekyylikäyttäytymisen muutokselta ja rakenteen muutokselta odotan muutamaa asiaa. Ensinnäkin tietysti ampuminen on nopeampaa, kun ase nousee rekyylissä vähemmän. Hyvillä käsivoimilla tavallisenkin pistoolin saa pysymään melkein vaakatasossa, mutta ei minun käsivoimillani. Katsotaan miten tällä käy, kun tänä iltana pääsen radalle.

Toiseksi, koska rekyyli on erilainen, olettaisin, että rekyylin ennakointi on vähäisempää, eikä sellaista ennakointitapaa pääse niin helposti kehittymään. Ennakoinnin huomaa, kun patruunat ovat lopussa tai tulee laukeamaton patruuna, ja tyhjässä laukaisussa ase nyökkää alaspäin ampujan käsien työntämänä. Nyt jos ase ei puske ylöspäin normaalisti, voisi tämä virhe jäädä kehittymättä.

Kolmanneksi, piippu on kiinteä, se ei liiku rungossa eikä tähtäimien suhteen, joten odottaisin mekaanisen tarkkuuden olevan hyvä ja tarkkuuden muutenkin riippuvan vähemmän esimerkiksi otteesta.

Mukana tulee kotelo, joka näin ensikokeiluihin on riittävä. Kotelon teline sopii kolmelle eri vyön leveydelle yhtä osaa kääntämällä tai se poistamalla. Korkeudelle on pikasäädettävissä kolme asentoa.

Onneksi 500 ensimmäisen Alienin sarjan mukana tulee kohtalaisen hyvä kotelo, että asetta pääsee lajinmukaisessa Practical-harjoituksessa testaamaan heti. Kotelo koostuu kahdesta osasta, telineestä joka kiinnitetään vyöhön ja itse kotelosta, joka napsahtaa pikalukituksella johonkin kolmesta asennosta. Alin asento sopii Practicaliin ja ylimmästä asennosta on apua saamaan IDPA:ssa ase takin liepeen alle sääntöjen mukaisesti piiloon. Kotelo vaatii todella tukevan vyön, jotta veto olisi varma ja ase nousee helposti kotelosta irti. Se kun tapahtuu vain tarkasti yhteen suuntaan, ja jos kotelo pääsee kääntymään, ei ase lähde irti. Hölläsin tiukkuussäädönkin toki väljimmilleen.

44 mm levyinen tukeva vyö sopii juuri, kun kotelotelineen irtonaisen metalliosan kääntää ympäri.

Telineessä on useamman levyiselle vyölle säätömahdollisuus kääntämällä irtonaista metallipalaa eri asentoihin tai poistamalla se. Kapein asento sopii IPSC-tarravyöhön, käännetty asento 44 mm vyöhön ja osa poistamalla tilaa on 53 mm. Tietysti heti, kun ehdin etsiä sopivaa kisatelinettä, hankin sellainen. Doublealphalla näyttää olevan versiot Alienille. Tai odotan, että kotimainen SLB tekisi version Alienille.

Laukaisuvastus pitäisi olla noin 1,4 kg, eli sopii nykyisiin Production-sääntöihin. Peukalovarmistinta ei ole, liipasinvarmistin löytyy ja sisäinen iskupiikin varmistin.

Lippaat ovat ’vain’ 17 patruunan vetoiset, vaikka ovat aika optimaalisesti suunnitellut. Hiukan tilaa jatkaa Standard-luokan laatikossakin on, mutta 2011-aseiden kapasiteettiin, 20 tai yli, ei päästä, koska piippu on alempana ja siksi lipas joka tapauksessa lyhyempi.

Kohta radalle, sitten nähdään kuinka epäreilun kilpailuedun tämä antaa!

Laugon maahantuojana toimii Lohjan Ase ja Osa.

Vastaa