Verkko radalle

Kaksi vuotta sitten alettiin Suomessa luopua paperilomakkeista practical-kisojen tuloslaskennassa. Tuloksia alettiin syöttämään suoraan tableteille tuloslaskentaohjelmaan. Miksi näin myöhään? Koska kokonaisuudessa piti ensin loksahtaa kaikki asiat kohdalleen. Tarvittiin ominaisuuksiltaan ja käytettävyydeltään hyvä laskentaohjelma, joka toimii tarvittaessa myös ilman internet-yhteyttä ja pystyy järkevällä tavalla kopioimaan kilpailija- ja tulostietoa helposti eri laitteiden välillä. Sen pitää olla tarpeeksi kätevä, että siitä ei aiheudu ylimääräistä vaivaa suorituspaikan kirjurille. Tarvittiin tarpeeksi halvat Android-tabletit, jotka voidaan pyhittää tähän käyttöön ja joissa akku kestää koko päivän. Tarvittiin myös sopivat ohjelmistot tulosten helppoon siirtoon verkkoon ja kilpailijoiden näkyville.

Practiscore-niminen ilmainen ohjelma valikoitui maailmalla tähän käyttöön ja on ollut valinta Suomessa myös.

Sellaisenaan ilman mitään verkkoyhteyttä se on jo toimiva ratkaisu. Kisan kuluessa voi kävellä suorituspaikalta toiselle yhden tabletin kanssa, käynnistää tukiasema siinä tabletissa ja kun kirjurin tabletti ottaa yhteyden siihen tukiasemaan, imaisee tulokset. Sitten seuraavalle suorituspaikalle ja ympäri ampumarataa pitkin päivää.

Tukiasemiin saa DC-DC-muuntimella sähköä harrasteakusta koko päiväksi, tai jos verkkovirtaa on käytettävissä, voi käyttää PoE-injektoria tai PoE-kytkintä. Tässä verkko testissä kotona.

Jotta tulokset saa Practiscoressa siirrettyä tablettien välillä, niiden pitää olla samassa lähiverkossa. Pelkkä internet-yhteys ei riitä, tablettien pitää nähdä toisensa samassa verkossa. Joten jos kaiken haluaa päivittyvän reaaliaikaisesti koko ajan ilman kulkemista suorituspaikkojen välillä, tehdään langaton lähiverkko. Laajalla alueella keskellä metsää tämä on helpointa itseorganisoituvilla mesh-tukiasemilla. Käytännössä, jos tukiasemalta toiselle on näköyhteys, näyttää yhteys toimivan 160 metriinkin asti – siihen asti on kokeiltu. Välissä oleva puusto voi vaimentaa merkittävästi.

Saatuani tämän tukiaseman oikein konfiguroitua, iskin sen vain sopivaan risukasaan. Akku on teipattuna puoliväliin rimaa, jotta siinä sattumalta oleva johto riittää. Aseman tunnus FS 2.

Olemme hankkineet pienellä porukalla Unifin tukiasemia 8 kappaletta. Näillä katettiin viimeksi Nokian ampujien ampumarata pienoiskivääripractical-kisassa. Koko verkko liitetään yleensä tulostoimistolla internettiin, jotta master-tabletilta saadaan työnnettyä tuloksia koko ajan verkkoon. Tukiasemia ripotellaan akkujen avulla maastoon tai PoE-injektoreilla verkkovirran varaan missä sitä on saatavilla.

Tänne asti ei ennen väliasemia aluksi saatu signaalia, korkeasta mastosta huolimatta. Välissä 160 metriä metsää.

Melko pienellä vaivalla saa kuuluvuuden varmistettua rimoista tehdyillä mastoilla, koska tukiasemat ovat kevyitä. Puuhunkin niitä voi kiinnittää, nippusiteillä tai miten nyt vain saa aseman johonkin roikkumaan. Akun kanssa sijoittelu mihin vain päin metsää tai ratojen välille on helppoa.

Asemat organisoituivat itse ja liittyneet laitteet näkyvät topologiakartasta.

Onko tämä nyt ihan välttämätöntä, vai onko mukana vähän teknologian kanssa hauskanpitoa? Tietysti on kiva rakennella myös näitä asioita. Sitähän harrastaminen on yleensäkin, kivojen asioiden tekemistä. Kun verkko toimii hyvin, ovat tulokset selvillä kun viimeisen laukauksen jälkeen osumat on kirjattu ja tiedot ehtivät seuraavien sekuntien aikana päivittyä master-tabletille ja siitä verkkoon. Protestiaika voi alkaa välittömästi – se on sääntöjen mukaan oltava, vaikka koko päivän ajan toki kilpailijat ovat voineet tarkistaa stagetuloksensa.

Jos vielä tabletit nimeäisi sopivasti, tai ainakin tunnistaa jollain tavalla hyvin, niin tietäisi missä täsmälleen voi olla ongelmia yhteydessä.

Practiscoren käyttö on poistanut suurimman virhelähteen tulospalvelusta: kirjurin harakanvarpaiden tulkitsemisen paperilta tulostoimistossa. Toiseksi suurin virhelähde oli, että rangaistukset jäivät joskus kirjaamatta. Tämäkin korjaantui. Kolmanneksi kirjurilta saattoi jäädä joku laukaus kirjaamatta kokonaan. Tabletti ei hyväksy tulosta ennen kuin oikea määrä osumia on syötetty. Yleensäkin protesteja ja uusittuja suorituksia kirjausvirheiden takia ei taida enää olla ollut yhtään. Kilpailijan kopioita tuloslomakkeesta ei olla etsitty kun alkuperäinen on hävinnyt.

Verkon laitteet on lainattavissa minulta tai practicalin valmennuskoordinaattorilta. Järjestämme mielellämme verkon ja autamme practiscoren käytössä kisoissa.

Vastaa