Lyijyltä suojautuminen

Jos harjoittelee sisäradoilla säännöllisesti, kannattaa suojautua kunnolla lyijypölyltä. Itse olen käyttänyt kunnollista puolinaamaria. Lyijyltä suojaa P3-hiukkassuodatin, mutta olen sen lisäksi käyttänyt kaasusuodatusta. Osin siksi, että ilma sen läpi on ihan niitynraikasta, osin sen takia, että en kuitenkaan tiedä, enkä ole tutkinut, onko ruudin ja nallien palojätteissä jotain muitakin aineita, mitä ei kannattaisi hengittää.

Vähän painava suodatin, mutta siihen on tottunut 10 vuoden aikana. Harjoituksissa oli torstaina 12.3. aika väljää.

Olen käyttänyt kunnollista puolinaamaria, jossa on yksi suodatin edessä. Se soveltuu kiväärillä ampumiseen myös, toisin kuin sellaiset, joissa on sivuilla kaksi suodatinta. Päähine, lippis, suojaa päänahkaa ja hiuksia lyijyltä. Sen lisäksi silmien ja kuulon suojaus, niin yhdistelmä on aika monimutkainen. Ensin lippis päähän, sitten lasit. Laseissa on nauha eikä sankoja, jotta kuulosuojaimet ovat tiiviimmät sen nauhan päällä. Lasien nauhan saisi periaatteessa myös kuulosuojainten päälle, mutta näinkin ne ovat tarpeeksi tiiviit, niin en ole jaksanut taiteilla sen kanssa. Varsinkin kun käytän alla vielä korvatulppia. Kaiken muun päälle tulee sitten hengityssuojaimen remmi, jonnekin kuulosujainten sangan päälle.

Kevyemmät rautakaupan suojaimet ovat mielestäni hankalampia käyttää, kuin tällaiset kunnolla muotoillut ja mukavalta tuntuvat puolinaamarit. Enkä oikein usko niiden kevyiden kertakäyttöisten suojainten tehoonkaan, varsinkin kun niitä tulee kuitenkin käytettyä pitkään. Näissä isoissa suodattimissa on myös taitellussa rakenteessa hurjan iso pinta-ala, jonka läpi hengittäminen on kevyttä.

Naamari ja suodatin ovat Sundströmin, tilaaminen onnistuu ainakin Temrex.fi-verkkokaupasta helposti. Käyttämäni suodatin on yhdistelmä P3-hiukkassuodatinta ja kaiken mahdollisen kemiallisen suodattavaa – yhdistelmäsuodatin SR 299-2 ABEK1 Hg P3. Se on aika painava verrattuna pelkkään hiukkassuodattimeen, mutta tähän olen kuitenkin tottunut vuosikymmenen aikana. Joskus haluaa, vaikkapa kisoissa, kevyemmän yhdistelmän naamalleen ja sitä varten on pelkkä hiukkassuodatin helppo vaihtaa tilalle. Suodattimia voi myös pinota niin, että laitetaan ABEK-kaasusuodatin alle ja P3-suodatin päälle. Molemmilla tavoilla suodatin on saman kokoinen, mutta yhdistelmäsuodatin on 17 g kevyempi, 189 g.

Esisuodatin mustuu isommista hiukkasista nopeasti. Varsinaista suodatintakin kannattaisi vaihtaa joskus..

Varsinaisen suodattimen edessä oleva isommat roskat suodattava esisuodatin mustuu radalla muutaman kerran aikana aika paljon. Esisuodatin on halpa vaihtaa useasti, eikä pari kymppiä varsinaisesta suodattimestakaan silloin tällöin ole paljon verrattuna patruunakustannuksiin.

Alkukevään aikana olen harjoitellut vähän enemmän, ja kovettumat sormissa ja kämmenessä alkavat näkyä.

Enemmän hylsyjä poimiessa käytän käsineitä, mutta muutenkin ampuessa käsiin jää lyijyä ja muuta likaa, joka kannattaa huolella pestä pois radalta lähtiessä. Samaten kannattaa pestä kasvot heti radalla jo. Sisäradalla ei kannata syödä eikä huuliaan nuolla, se on suorin tie lyijyllä elimistöön. Kotona kunnolla suihkuun ja radalla käytetyt vaatteet erilleen muista, niitä ei käytetä muualla.

Nämä suojautumiskeinot ovat samat kuin tartuntatautejakin vastaan. Siksi käyn edelleen harjoituksissa, tunnen että se on huomattavasti pienempi riski kuin vaikkapa kaupassa käynti. Tällä viikolla on kyllä alkanut koronaepidemia näkyä, kun riskiryhmiin kuuluvat ja karanteenissa olevien läheiset ovat jääneet pois. Viikonlopun seurakisassa on myös peruutuksia. Isompia kisoja Tallinnassa on siirretty myöhemmäksi.

Pidetään huolta itsestä ja lähimmäisistä niin, että huolehditaan sekä virusten että lyijyn torjunnasta hyvin!

Vastaa