Kivääri-PM 2023

Elokuussa 2023 järjestettiin vielä rakenteilla olleessa Ruutikankaan ampumaurheilukeskuksessa Practical-kiväärin Pohjoismaiden mestaruuskisat. Nämä haluttiin järjestää Suomessa ja Ruutikankaalla, koska 2024 samalla radalla järjestetään MM-kisat. Näin saatiin mahdollisuus tuoda tapahtumapaikka ja ympäristö tutuksi MM-kisojen kilpailijoille ja järjestäjille.

Tukiasemat ja niiden muodostama verkko kartalla.

Ruutikankaan rakentaminen oli toki vielä monella tavalla kesken. Verkkovirtaa alueella ei ollut, minkäänlaisia rakennuksia ei ollut, ja radat, joita kisassa tarvittiin, olivat valmistuneet vasta juuri ajoissa. Kännykkäkuuluvuus oli vaihtelevaa Nämä olivat siis aivan ensimmäiset laukaukset monen suorituspaikan penkkaan.

Itse osallistuin järjestelyihin tulosvastaavana. Käytännössä tämä tarkoitti, että rakensin sähköttömälle radalle langattoman lähiverkon ja ylläpidin tuloslaskentaan kirjurien käyttämiä Android-tabletteja ja neuvoin niiden käytössä. Kisan edetessä imuroin verkon kautta tableteista tuloksia ja lähetin edelleen Pelias-järjestelmään kilpailijoiden jatkuvasti seurattavaksi.

Mobiiliverkosta internet alueelle, sateelta suojassa ja auton sähköissä.

Minulla on käytettävissäni lainattavaksi 8 Unifin langattoman lähiverkon mesh-tukiasemaa, joista neljälle oli valmiina akkukäyttöinen virtalähde. Koska etukäteen ei ollut selvää käsitystä, onko radalla verkkovirtaa käytettävissä, rakensin vielä kolme akkuvirtalähdettä lisää. Siis kolvasin vain sopivat liittimet ja säädin jännitteen reiluun 24 volttiin. Hyvä oli, koska verkkovirtaa ei tosiaan ollut. Yhdelle asemalle en akkuvirtalähdettä tehnyt, koska sen pitää joka tapauksessa saada internet jostain, joten siihen tulisi virta isommasta akusta invertterillä, jolla käytetään myös 4G-tukiasemaa. Tähän virran otin autosta ja välillä isommasta auton akusta.

Kirjurien toiminta radoilla tapahtuu ampumaloosien takaosassa, joten ensin ajattelin, että yhdellä tukiasemalla kattaa monta loosia, mutta vallit olivat käytännössä kuitenkin aina kirjurin ja tukiaseman välissä. Tukiasema tarvittiin siis jokaisessa loosissa viereisen vallin päälle. Yksi tukiasema aina kahta ampuma-asemaa kohden, vallille niiden väliin. Tähän lopulta kului aika monta tukiasemaa. Koska asemat 11 ja 12 olivat kaukana kaikista muista, tuli ongelmaksi tämän välin verkottaminen. Välissä on vallien lisäksi myös metsäkaistaleita, jotka näyttivät estävän tehokkaasti signaalia varsinkin näin pitkällä matkalla.

Loppujen lopuksi sain tukiasemat riittämään siten, että asemalta 3 asemalle 12 menevällä välillä oli yksi tukiasema, ja pisin jänneväli siis oli 560 metriä. Tälle välillekin laitoin jossain vaiheessa tukiaseman, mutta se oli metsäkaistaleiden suhteen huonossa paikassa ja aseman 3 tukiasema näki kauempana olevan tukiaseman, joten keräsin sen pois ja vein muualle, missä sitä tarvittiinkin loosien vallien päälle.

Tuo 560 metrin yhteys sinänsä toimi, -84 dB näytti yhteyden voimakkuudeksi, mutta kilpailun loppuvaiheessa satoi jonkun verran, ja ainakin sateen aikana yhteys asemiin 11 ja 12 menetettiin. Juuri kun tulokset olisi tarvittu viimeisten laukausten aikana. Taisi juuri siinä viimeisillä hetkillä yhteys sen verran palautua, että tulokset saatiin haettua verkon kautta. Yksi asema tuossa välissä niin, että pisimmät etäisyydet olisivat olleet alle 300 metriä, olisi varmaan auttanut.

Pahin ongelma oli, että käytössä oli vanhoja Lenovon valmistamia Android-tabletteja, joiden wifi-radiot ovat erittäin heikkolaatuisia tai niissä on pahoja ongelmia ohjelmistossa. Niitä jouduttiin käynnistämään uudelleen jatkuvasti, jotta verkkoyhteys saatiin takaisin päälle.

Tuollainen 7 Ah 12 V harrasteakku kestää suunnilleen 2 kisapäivää lataamattakin, kunhan akut irrottaa yöksi, mutta silti hotellilla pidin latausrumpaa niillekin kisapäivien välissä. Samalla kun lataa 11 tablettia (yksi asema hoidettiin kännykällä), on hotellihuoneessa lataamotunnelma. Hoidin myös asemakuvausten tulostusta ja laminointia, joten vapaa-aika kisapäivän jälkeen ja ennen kisapäivää oli vähissä. Aamuisin menin radalle aikaisin ennen muita, jotta ehtisin viedä akut tukiasemiin osin vallien päälle ennen ampumisen alkamista ja muutenkin saisin tarkastettua verkon toiminnan.

Ympyrän muotoinen alue keskellä liikkumista varten – muistipeliä mihin asti kiertää ympyrää mihinkin suuntaan.
Mistä ikkunasta mitäkin näkyy..
Hienot suorituspaikat rakentaa mitä vain!
Samalla stagella tauluja lähellä, kaukana ja pitkän juoksumatkan päässä.
Vasemmalta: Anne Laurila, SAL:in toiminnanjohtaja, Petteri Aro, kilpailunjohtaja, Mark Weisinger, ratamestari, Armani Kantola, tuomari, ja Jose Belino, 2024 MM-kisojen tulosvastaava IPSC-kattojärjestöstä.

Kilpailun jälkeen olin vielä menossa kotiin samana iltana, mutta aikaa meni vielä joukkuetulosten tekemisessä – olin unohtanut ympärivuorokautisen kiireen keskellä syöttää joukkueet Practiscoreen – ja sitten koko verkon purkamisessa. Ajeltiin sitten kaverin kanssa etelään yötä myöten ja oltiin viiden aikaan pääkaupunkiseudulla ja kuudelta olin mökillä nukkumassa.

Vastaa