Tesla Club Finlandin ActionAir-tutustuminen

Toukokuun alussa Suomen Teslaklubi – yhteisö, johon kuuluu sekä Teslakuskeja että Tesloista muuten kiinnostuneita – kävi kuukausitapaamisenaan tutustumassa Practical-ammuntaan ja sen muovikuulapistooleilla harrastettavaan ActionAir-lajiin.

Puolentoista tunnin toiminta on lasten jaksamiselle liikaa, mutta juuri sen aikaa harjoitellaan kuin jaksetaan.

Poliisien ampumaseura PAS on vuokrannut teollisuustilaa Malmin lentokentän vierestä ja saanut siellä käynnistettyä aktiivista harjoittelu-, koulutus- ja kilpailutoimintaa. Tällaisia tutustuttamisiakin on nyt järjestetty tietääkseni useampia erilaisille yhteisöille.

Ensimmäisenä jaetaan varusteet, näytetään miten vyöt asetellaan.

PAS on hankkinut varusteita niin, että kahdeksan hengen ryhmälle voidaan yhtä aikaa jakaa varusteet ja tehokkaasti tutustuttaa lajiin.

Muovikuulapistoolien jakaminen ”safetyllä” eli aseenkäsittelyalueella. Siellä pistooli laitetaan vyöllä olevaan koteloon.
Pistoolit toimivat kaasulla joka täytetään pullosta lippaiden sisään.
Tilaisuutta varten oli rakennettu kahdeksan erillistä pientä suorituspaikkaa, jossa oli pahvitauluja ja kaatuvia muovilevyjä sekä kilahtavia peltejä.

Tässä tilassa on kaksi pressuseinillä toisistaan erotettua ja muutenkin ympäriinsä pressuilla suojattua aluetta, joilla voi toisistaan riippumatta siis ampua. Nyt tässä tilaisuudessa kummallekin puolelle oli rakennettu verkkoseinillä erotettuna neljä suorituspaikkaa. Näin kahdeksan ampujaa voi keskittyä yhtä aikaa omiin maaleihinsa.

14 osallistujaa oli jaettu kahteen vuoroon, ja kumpikin vuoro oli jaettu kahteen ryhmään joilla oli omat kouluttajansa. Näissä pienissä ryhmissä siis oli 3-4 henkeä.
Tapahtuma pyörii – ammutaan, täytetään lippaita kuulilla ja kaasulla – ja takaisin ampumaan.
Suoritus alkaa tuomarin komennolla ladata ase ja sen jälkeen ampuminen alkaa ajanottolaitteen äänimerkistä.
Yleensä jokaisen suorituksen välissä tyhjennetään aseet. Mutta jos välillä pikaisesti nostellaan levyjä pystyyn, ampujat osoittavat nostamalla kädet pään päälle, että eivät ole vahingossakaan käsittelemässä aseita.
Suorituksen lopussa tyhjennetään ase – lipas pois ja sen jälkeen kuula pois piipusta. Muovikuulien kanssa tämä pitää varmistaa vielä työntämällä piipun läpi joku puikko. Nippuside toimii hyvin.
Tulosten julkistaminen lyhyestä kisasta, joka käytiin tapahtuman aikana. Ajat ja pisteet kirjattiin ylös ja laskettiin normaalien sääntöjen mukaan.

Mukana oli jokunen jo Practicalia harrastava tai harrastanut, mutta suurimmalle osalle ampumaurheilu oli uusi asia. Ja uskon, että mielenkiinto voi johtaa uuteen harrastukseen joillakin.

PAS:in ActionAir-peruskurssit olivat täynnä heti tämän toiminnan alusta asti, jo kauan ennen tämän viimeaikaisen ampumaurheiluboomin alkamista, ja varmasti menevät täyteen vastakin nopeasti. Upeaa, että tämä on lähtenyt käyntiin näin hyvin.

Vastaa