Harjoitusaseen kohdistusta

Halvempaa harjoittelua varten on varsinaisista kilpailupistooleista hyvä olla pienoispistooliversiot. Sen lisäksi, että patruunat ovat halvempia, oppii pienoispistoolilla myös joitain asioita tehokkaasti. Koska rekyyli on pienempi, se ei häiritse esimerkiksi sopivan ammunnan rytmin opettelua. Nämä asiat sitten siirtyvät varsinaisen pistoolin puolelle ja yhdistyvät taitoihin, jotka voi vain oikean rekyylin kanssa harjoitella.

Parasta olisi, jos pienoispistooliversio olisi täsmälleen samalta tuntuvalla laukaisulla ja samoilla hallintalaitteilla varustettu. Vaihtosarjat ovat suosittuja, mutta usein hankalia hankkia, eivätkä aina toimi luotettavasti. Toinen vaihtoehto on mahdollisimman samanlainen kokonaan uusi pienoispistooli, mutta laukaisun tuntumasta ja ihan samanlaisista hallintalaitteista joutuu usein tinkimään.

Ehkä vuoden 2015 aikana minulla on tarkoituksena osallistua 1911-tyylisellä pistoolilla enemmän kilpailuihin. Siksi haluaisin, että vastaava harjoitusase olisi toimintavalmiina ajoissa. Minulla on GSG-1911, joka on ulkomitoiltaan ihan vastaava pienoispistooli. Sen, kuten monien muiden pienoispistoolien heikko ja halpa rakenne aiheuttaa tässä vaiheessa päänvaivaa.

Kesämökin ampumapaikka ja GSG-1911 pienoispistooli valmiina testaukseen.
Kesämökin ampumapaikka ja GSG-1911 pienoispistooli valmiina testaukseen.

Vaikka ihan tarkka kohdistus nopeassa ammunnassa lyhyille etäisyyksille ei olekaan aivan välttämätön, niin joka tapauksessa perusasia olisi saada tarkkuus sellaiselle tasolle, että alitajuntaisesti siihen pystyy luottamaan. Muutaman sentin sisälle 25 metrin matkalta olisi riittävä.

Tämän pienoispistoolin tähtäimet ovat kuitenkin aivan surkeat. Ruuvia kääntämällä säädettävät tähtäimet eivät ole tarpeelliset, koska yleensä kiinteitäkin tähtäimiä pystyy siirtämään tarpeellisella tarkkuudella. Nämä ovat kuitenkin muoviset, ja niiden asettaminen oikeaan kohtaan on vaivalloista. Korkeutta joutunee viilan kanssa säätämään.

Kokeilu osoitti, että osumat ovat noin 5 cm vasemmalla ja ehkä 10 cm ylhäällä. Tarvetta olisi siis siirtää etujyvää vasemmalle ja vaihtaa se korkeampaan. Sivusuuntainen siirto periaatteessa onnistuisi kiinnitysruuvia löysäämällä, mutta tämä ruuvi on tehnyt luistiin sellaisen kolon, joka estää riittävän pienen siirtämisen – joko pitää siirtää liikaa tai ei ollenkaan. Korkeussuuntakaan ei nyt onnistu: nyt kun mökille tultiin pääsiäiseksi, niin vaihtojyvät eivät tulleet mukaan, joten tämä homma jäi senkin puolesta kesken. Tiedänpä kuitenkin miten hommaa jatkaa. Parasta toki olisi, että saisin tukevamman metallisen etujyvän tämän muovisen rimpulan tilalle. Sopiva jyvän korkeus pitää arvioida ja sitten selvittää onko tähän luistin leikkaukseen suoraan sopivia etujyviä saatavilla. Jollei ole, aseseppä saa tehtyä sopivan leikkauksen aseen luistiin, johon sitten joku hyvänlaatuinen etujyvä sopii.

Muovinen etutähtäin on mutkalla miten sattuu
Muovinen etutähtäin on mutkalla miten sattuu

One thought on “Harjoitusaseen kohdistusta”

Vastaa