Taas kiire ja kisat viikonloppuna

Lupasin mennä viikonlopun pienoiskivääri-practicalin Suomenmestaruuskisoihin toimitsemaan, koska kilpailulla oli puutetta henkilökunnasta. Niinpä sitten samalla tulee ammuttua ensimmäistä kertaa tällainen kilpailu. Practicalissa käytännössä kaikki toimitsijat myös ampuvat kilpailun edellisenä päivänä, ilman osallistumismaksua palkkioksi työstä. Keskiviikkona kävinkin auttamassa yhden ampuma-aseman rakentamisessa. Taulujen paikkojen määrittelyä aseman suunnittelijan ohjeiden mukaan ja sitten kepit maahan.

Kuten niin monesti muutenkin, tuli kiire saada välineet kuntoon. Pienoiskiväärejä minulla on kaksi, mutta juuri tähän kilpailuun sopivaa tähtäintä en ollut niihin laittanut vielä, ja muutenkin kaikenlaiset tarvikkeet ovat huoltamatta ja testaamatta. Harjoiteltu on sinänsä ampumista, mutta ei toiminnallista ampumista – nopeaa aseenkäsittelyä ja vaihteleville, myös lyhyille matkoille nopeaa ampumista. Eli aika lailla turistina tuossa kisassa olen.

Keskiviikkona laitoin ei-suurentavan punapistetähtäimen kevyemmän pienoiskiväärin päälle. Kotona sain lasersäteen avulla kohdistettua sen sivusuunnassa todennäköisesti ihan hyvin, ja pystysuunnassa varmaankin kohtalaisesti. Laser laitetaan piippuun, ja sitten katsotaan jonkin matkan päästä, että miten laserin piste menee yhteen tähtäimen punapisteen kanssa.

Kisoihin varapatteri mukaan. Kuva tarkennettu punaiseen tähtäinkuvaan, joka sijaitsee kaukaisuudessa.
Kisoihin varapatteri mukaan. Kuva tarkennettu punaiseen tähtäinkuvaan, joka sijaitsee kaukaisuudessa.

Torstaina ehdin ajaa Sipooseen kohdistamaan tähtäintä pidemmälle matkalle. Ampumamatkat ovat parista metristä sataan metriin, ja pienoiskiväärin luodin lentorata on aika roikku, eli pitää tuntea lentorata hyvin, jotta osaa eri etäisyyksille tähdätä oikealle korkeudelle. Tähtäimessä on kaksi pistettä, ja sain kohdistuksen toimimaan siten, että 100 metrillä maali tulee täsmälleen pisteiden väliin, ja alle 70 metrin riittää, että ylemmällä pisteellä tähtää kohti. 50 metrissä pitää tähdätä 5 cm alle ja aivan lähellä olevissa tauluissa 5 cm yli.

Kohdistaessa tuli myös yritettyä hieman harjoitella nopeampaa ampumista, yhteensä kului 250 patruunaa. Tällä harjoittelulla ei paljoa juhlita, mutta katsotaan kuinka käy.

Tänään vielä putsasin lippaat. Taas sellainen yksi työ, joka jää helposti, mutta sen tekemättä jättäminen kostautuu. Lika lippaissa tai muu vika lippaissa on yleisin ongelmien lähde kilpa-aseissa.

Lippaiden putsaus on iso askel kohti häiriötöntä toimintaa
Lippaiden putsaus on iso askel kohti häiriötöntä toimintaa

Huomenna lauantaina aamulla sitten kisaan.

Vastaa