Kahva käpälän mukaan

Tavallisimmat pistoolit on suunniteltu sen kokoisiksi, että niitä on suurimman osan miehistä helppo käsitellä. Pienempikätisenkin miehen, kuten minun, on vielä mahdollista opetella sellaisia otteita ja käsittelyasentoja, että suurinta osaa pistooleista on mahdollista käyttää kilpailuissa ja harjoituksissa. Mutta monella naisella ja tytöllä on vielä pienemmät kädet. Vaikka edelleenkin on mahdollista käyttää tyypillisimpiä pistooleita, niiden käsittelyssä joudutaan käyttämään otteita, jotka ovat paljon tavallisia otteita hitaampia ja kilpailullisesti epäedullisia.

Jos naisella tai tytöllä, joka sinänsä olisi kiinnostunut ampumaurheilusta, on heti alusta lähtien vaikeuksia saada kunnon otetta ja käyttää pistoolin hallintalaitteita mukavasti, on vähemmän todennäköistä, että hänellä riittää motivaatiota jatkaa eteenpäin. Koska usein esittelen ampumaurheilua tutuille ja muille ihmisille ja koulutan peruskurssilla uusia ampujia, olen etsinyt vaihtoehtoa, joka sopii pienemmälle kädelle.

Kapea kahva on tähän hyvä lähtökohta. Pistooleissa on useasti lipaskapasiteetin maksimoimiseksi kahvan sisällä olevassa lippaassa patruunoita kahdessa rivissä. Näin saavutetaan kilpailullista etua. Mutta nykyään on erikseen luokat myös yksirivisille pistooleille, joissa on kapeammat lippaat ja siis myös kapeammat kahvat. Näin pienempikätiselle sopiva kapea kahva on myös kilpailukykyinen luokassaan toisia samanlaisia vastaan.

Kuvassa oikealla on aivan hyvin melko pienille käsille sopiva Tanfoglio Stock II -pistoolin kahva. Pistoolia ovat käyttäneet kurssilla myös useat naiset ja päässeet kurssista läpi. Se on kuitenkin vielä selvästi paksumpi kuin vasemmalla oleva yksirivinen 1911-tyylinen STI Trojan. Tavallista kapeammat puiset kahvalevyt tekevät siitä vielä pienemmän. Näin kahvan ympärille kiertyneestä kädestä ylettyy vielä etusormi helpommin liipasimelle ja sen asento liipasimella saadaan helpommin puhtaaseen tarkkaan laukaisuun sopivaksi. Edullista olisi myös, jos samalla kun etusormi ylettyy liipasimelle, peukalo ylettyisi varmistimen yläpuolelle. Voi olla, että se ei onnistu vielä tälläkään kahvalla kaikilta.

Yksirivisen pistoolin kahva ohuilla kahvalevyillä on hyvä pienikätiselle
Yksirivisen pistoolin kahva ohuilla kahvalevyillä on hyvä pienikätiselle

Otteen kahvasta ja liipasinsormen ylettymisen lisäksi on muitakin hallintalaitteita, jotka ovat tärkeitä toiminnallisessa ammunnassa. Nopea lippaanvaihto on tärkeä, koska suoritusaika vaikuttaa tulokseen. Ja koska yksirivisten lippaiden kapasiteetti on puolet tavallisista lippaista, niitä lippaanvaihtoja nimenomaan on enemmän. Lippaanvaihto on nopeinta siten, että ampumakäden peukalolla painetaan lippaanvapautinta. Kuitenkin itsekään en tavallisella pistoolilla ylety normaalissa ampumaotteessa suoraan siihen nappiin. Joudun kääntämään otetta jonkun verran. Kun tämän opettelee huolellisesti tuhansilla toistoilla, se ei haittaa. Mutta vielä pienemmällä kädellä edes se otteen kääntäminen ei riitä, ja aloittelevalla ampujalla monimutkaisen tekniikan opettelu ei ole motivoivaa. Nappia voi painaa toisella kädellä, mutta se on hitaampaa.

Tehdaskuntoiseen matalaan nappiin ei ylety lyhyillä sormilla helposti
Tehdaskuntoiseen matalaan nappiin ei ylety lyhyillä sormilla helposti

Vakiona pistooleissa on lippaanvapauttimessa yleensä aika matala nappula. Tämä on tarpeellista, koska ei ole hyvä, jos nappiin osuu liian helposti vahingossa joku osa jommasta kummasta kädestä. Lipas putoaa kesken suorituksen ja aikaa kuluu uuden lippaan laittamiseen paikalleen. Pienikätiselle tämä ei ole niin suuri ongelma, joten ratkaisuksi ongelmiin sopii isompi nappi.

Alkuperäinen keskellä oikealla. Ylhäällä vasemmalla sopivaksi viilattu pidennetty malli. Muissa laajennettu nappi.
Alkuperäinen keskellä oikealla. Ylhäällä vasemmalla sopivaksi viilattu pidennetty malli. Muissa laajennettu nappi.

Tilasin kolme erilaista pidennettyä tai levennettyä 1911-pistooleihin sopivaa lippaanvapautinta. Mikään säätö ei kuitenkaan ole aseiden kanssa helppoa, tarkkaan sovitettujen sellaisten varsinkaan. STI:n rungossa lippaanvapauttimelle oleva reikä on sen verran pieni, että mikään tilatuista ei mennyt sellaisenaan paikalleen. Sopivasti viilaamalla sovitin pidennetyn napin paikalleen. Viilan lisäksi tarvittaisiin vielä hienoa hiomapaperia, jotta vapauttimen liike olisi mahdollisimman kitkatonta, mutta se saa nyt jäädä myöhemmäksi. Tämäkin liikkuu jo vaivatta.

Pidennettyyn nappiin ylettyy helpommin, tosin sitä myös helpommin painaa vahingossa.
Pidennettyyn nappiin ylettyy helpommin, tosin sitä myös helpommin painaa vahingossa.

Tähän pidempään nappiin en itse aivan ylety kääntämättä hieman otetta, mutta joka tapauksessa se on huomattavasti helpommin tavoitettavissa.

Tällä kertaa menossa olevalla peruskurssilla ei ole naisia mukana, mutta taas seuraavalla jos on, niin juuri tämä pistooli voi olla se, joka antaa vähän tasoitusta isompikätisiin nähden ja helpotusta kurssin suorittamiseen.

Vastaa