Ratapäivän satoa

Kunnianhimoista valmistautumislistaa ei tullut ihan kokonaan toteutettua, mutta hauskaahan tämän pitäisikin olla eikä raatamista.

Kiikari tuli laittetua kiväärin päälle, ja kotona tehty kohdistus oli jo 100 metrillä aika lähellä. Sopiva määrä naksuja, ja oltiin ihan kohdalla. Kiväärille luvataan hyvällä patruunalla 15 mm kasa 100 metrillä. Halvalla patruunalla pääsin 5 laukauksella nyt noin 30 milliin, kun jaksoi keskittyä. Sen verran kesäkuun alun ensimmäisiin kiväärikisoihin tuli harjoiteltua myös, että lähitauluun kokeilin nopeita laukauksia. Tässä urheilukiväärissä on viimeisen päälle viritetyt kevyet luistit ja hyvä suujarru, jotka pienentävät rekyylin tunteen aivan olemattomaksi, lähes pienoiskiväärin tapaiseksi.

.50″ ilmakivääriin ei tullut laitettua kiikaria, mutta kokeiltiin rautatähtäimillä. Niitä pitäisi säätää reilusti, sillä 25 metrilläkin vei 20 cm alaspäin. Kokeilu tällä jäi kesken, koska paineilman pumppaaminen käsipumpulla olisi vienyt varmaan puoli tuntia, eikä sitä jaksanut radalla tehdä.

Perinnepäivän hengessä Ukko-Pekka M39 pääsi myös ääneen. Raskas kivääri on miellyttävä ampua, vaikka patruuna onkin voimakas. Rekyyli on enemmän jymäkkä hidas tömäys kuin pistävä isku.

Myös perinnehengessä M23 Luger-pistooli näki 5 laukauksen verran päivänvaloa. Ergonomia tällaisella historiallisella pistoolilla ei ole nykyaikaisten luokkaa, mutta tarkkuus on hyvä, varsinkin jos hieman erikoisemmilla tähtäimillä harjoittelisi enemmän. Etujyvä on kapea piikki. Tämä on joka tapauksessa hyvä ase perinnelajeihin, jos niissä ehtisi kilpailla.

Tavaraa oli mukana yli peräkontillinen, kun eri kivääreitä ja pistooleita oli kymmenisen yhteensä. Painavin erä oli kuitenkin panssariteräksestä tehdyt metallilevyt. Tiheä materiaali painaa vieläkin enemmän kuin valurauta, ja näiden raahaamisessa kellarista radalle, radalla 100 metriä etumaastoon ja takaisin on iso urakka. Taas kerran vaan unohtui maalata ne jollain kirkkaalla värillä, esimerkiksi oranssilla. Nyt ruosteen väriset levyt eivät hirveän hyvin erottuneet ruohikosta, ja aina tauluilla käydessä huomattiin, että muutama levy oli jäänyt pystyyn. Mutta hauskimpia maaleja nämä metallit ovat – välitön palaute osumasta, iloinen kilahdus.

Vastaa