Patruunoiden suunnittelua

Olen ollut hieman tyytymätön Open-pistoolillani käyttämiini patruunoihin, jotka olen valmistanut ohuesti kuparilla elektrolyyttisesti pinnoitetuista lyijyluodeista. Aina silloin tällöin joku osuma taulussa on selvästi erillään muista, myös silloin, kun olen ampunut jokaisen laukauksen tarkasti. Reiät saattavat olla myös hieman soikeita, eli luoti on ollut epävakaa. Uskon tämän johtuvan siitä, että nämä ohuesti pinnoitetut luodit eivät kestä Open-pistoolin nopeuksia, vaan pinnoite vahingoittuu.

Ratkaistakseni ongelman ostin oikeita kuparivaippaisia luoteja. Niissä kuparista on tehty ensin luodin muotoinen paksumpiseinäinen kuppi, joka täytetään lyijyllä. Tällainen vaippa kestää paremmin nopeutta ja on muutenkin tasalaatuisempi. Onneksi tällaiset AlsaPro-merkkiset luodit eivät maksa edes enempää, kuin ne edelliset pinnoitetut luodit.

Aina kun joku komponentti patruunoiden valmistuksessa muuttuu, joudutaan kokeilemaan oikea ruudin määrä uudestaan. Tämä tapahtuu hitaasti ja vaivalloisesti, sillä ensin tehdään varovaisesti miedompi lataus, käydään radalla kokeilemassa sen nopeus, ja tutkitaan tuliko ampuessa mitään ylipaineesta johtuvaa vauriota hylsyyn. Jos ei tullut, ja nopeus oli vielä alle vaaditun, niin ladataan uusi hieman isommalla määrällä ruutia, ja kokeillaan uudestaan. Kilpailuissa käytetyiltä patruunoilta vaaditaan luodin vähimmäisnopeus, jotta kilpailu olisi reilu. Luodin nopeus ja luodin paino kun määrittelevät yhdessä rekyylin määrän.

Nyt olen vihdoinkin, melkein kuukausi sen jälkeen kun ostin luodit, ehtinyt ladata ensimmäisen testierän näitä hieman miedompia patruunoita. Pystyn mökillä viikonloppuna testaamaan niiden nopeudet, ja tiedän sitten paljonko uskallan seuraavaan testierään ruutia laittaa.

Latauslaitteella syntyy yhdellä kammen käännöllä aina yksi patruuna. Ladatessa suojalasit päässä!
Latauslaitteella syntyy yhdellä kammen käännöllä aina yksi patruuna. Ladatessa suojalasit päässä!

Muuten toukokuu on ollut harjoittelussa taukoa, muita asioita on tullut tielle, kuten remonttia. Remontissa uusittiin kotiin lähes kaikki kaapit. Nyt kun se on tehty, pystyy ehkä järjestelemään juuri patruunoiden latauksessa tarvittavat välineet niin, että ne ovat kätevästi käsillä koska tahansa, kun on tarve tehdä nopeasti harjoituksiin mennessä tarvittavat patruunat.

Vastaa